Compania Naţională de Asigurări în Medicină

Fideli sănătăţii tale

 
 



Garantarea accesului pacienților oncologici la tratament specializat, în atenția CNAM

Fenomenul plăților informale achitate de pacienții oncologici a constituit subiectul central al discuțiilor desfășurate joi, 3 august, de conducerea Companiei Naționale de Asigurări în Medicină cu reprezentanți ai Institutului Oncologic, în frunte cu directorul Ruslan Baltaga.

„CNAM este instituția care plătește prestatorilor pentru serviciile medicale oferite și cea care vine să protejeze drepturile persoanelor asigurate. Serviciul telefonic Info CNAM este sesizat periodic despre faptul că se solicită plăți. Pacienții sunt condiționați să achite și medicului, sunt puși să meargă la farmacie să procure din propriul buzunar diferite dispozitive, bandaje, alte consumabile, fapt care este inacceptabil”, a menționat directorul general al CNAM, Ion Dodon.

Potrivit directorului CNAM, cetățenii achită pentru serviciile medicale prin plata primei de asigurare medicală obligatorie și nu trebuie să mai fie solicitați adăugător bani de la pacienți. „Dumneavoastră sunteți cei care, în primul rând, trebuie să întreprindeți măsuri pentru prevenirea fenomenului respectiv. Este nevoie de o altă atitudine. Îndemn colegii dumneavoastră, șefii de secție din cadrul instituției să organizeze activitatea în așa mod încât pacientul să aibă acces gratuit la pachetul de servicii medicale necesare”.

În replică, directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga, a precizat că se întreprind anumiți pași pentru combaterea fenomenului plăților informale, cum ar fi informarea pacienților despre serviciile medicale, reducerea rândurilor de așteptare, asigurarea transparenței în activitatea instituției, majorarea salariilor lucrătorilor medicali etc. Cu referire la achitarea de către pacienți a unor consumabile și medicamente, reprezentanții instituției medicale susțin că aceasta se întâmplă din cauza tergiversării procesului de achiziții publice în sănătate.

În context, directorul general al CNAM a solicitat reprezentanților Institutului Oncologic să vină cu propuneri de soluționare a acestei situații.

Alte subiecte abordate de reprezentanții celor două instituții s-au referit la elaborarea protocoalelor clinice naționale în oncologie, stadiul de realizare a proiectelor cu finanțare din fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale și din cel al măsurilor de profilaxie ale CNAM, acoperirea financiară a medicamentelor costisitoare și a serviciilor medicale de înaltă performanță.

Menționăm că pentru prestarea în anul curent a serviciilor de diagnostic și tratament al cancerului, CNAM a încheiat cu Institutul Oncologic un contract în valoare totală de peste jumătate de miliard de lei. Din această sumă, aproape 415 milioane sunt prevăzute pentru acoperirea asistenței medicale spitalicești. Valoarea serviciilor contractate la nivelul asistenţei specializate de ambulatoriu depășește 79 de milioane de lei, iar costurile prevăzute pentru investigațiile medicale de înaltă performanță sunt de aproape 15 milioane.

Totodată, Institutul Oncologic este în proces de implementare a unui proiect în sumă de două milioane de lei, finanțat din fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM. Proiectul prevede reparația birourilor medicilor și sălilor de proceduri (etajul 2) din cadrul Centrului Consultativ Diagnostic.

De asemenea, din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM este finanțată campania desfășurată de Institutul Oncologic cu privire la informarea populației despre screeningul colorectal. Acest proiect are o valoare totală de peste 600 de mii de lei.