Compania Naţională de Asigurări în Medicină

Fideli sănătăţii tale

 
 

Asistenţa medicală este oferită gratuit tuturor cetăţenilor, inclusiv celor neasiguraţi, suspectaţi sau infectaţi cu COVID-19

Toate persoanele, inclusiv cele neasigurate, care întrunesc criteriile definiţiei de caz pentru COVID-19 beneficiază de asistenţă medicală gratuită. Cheltuielile pentru serviciile medicale respective sunt acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Îndemnăm cetăţenii care au simptome specifice infecţiei COVID-19, precum: tuse, febră, dificultăţi de respirație, să nu se deplaseze la instituţiile medicale, ci să apeleze numărul unic de urgenţă 112. Transportarea tuturor cetăţenilor suspectaţi sau infectaţi cu COVID-19 are loc cu ambulanţa.

Pe perioada aflării în spital, asigurarea obligatorie de asistenţă medicală acoperă toate cheltuielile pentru consultaţii, tratamente, îngrijiri medicale, medicamente, consumabile, cazare şi alimentaţie.

În prezent, instituţiile medico-sanitare publice spitaliceşti desemnate pentru internarea pacienţilor respectivi sunt: Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ,,Toma Ciorbă”, Institutul Mamei şi Copilului, Spitalul Clinic Republican ,,Timofei Moşneaga”, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Maternitatea Municipală nr. 2 din Chişinău.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină se alătură îndemnului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale către cetăţeni de a se implica activ în prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19 pe teritoriul țării, prin respectarea următoarelor recomandări:

- evitați locurile publice. Stați acasă;

- păstrați distanța socială de minimum un metru;

- cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de trei ori pe zi;

- spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;

- respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului).