Compania Naţională de Asigurări în Medicină

Fideli sănătăţii tale

 
 

Finanţarea durabilă a acţiunilor de prevenire şi control al tuberculozei, pe agenda discuţiilor dintre CNAM şi OMS

Aspecte privind durabilitatea financiară a activităţilor de prevenire, supraveghere şi tratament al tuberculozei, precum şi progresul în procesul de tranziţie de la finanţarea din fondurile internaţionale la cea în baza mecanismelor naţionale au constituit subiectul discuţiilor desfăşurate miercuri, 8 august, între experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Allira Attwill, Nikoloz Nasidze şi reprezentanţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Dumitru Parfentiev, directorul general al CNAM, s-a referit la activităţile finanţate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) în domeniul tuberculozei (TB). „Există servicii de prevenire, control şi tratament al tuberculozei, finanţate din fondurile AOAM atât la nivelul asistenţei medicale primare, cât şi în asistenţa medicală specializată de ambulator şi cea spitalicească”, a spus Parfentiev.

Specialiştii CNAM au menţionat modalităţile de finanţare a activităţilor în domeniul TB la nivelul fiecărui tip de asistenţă medicală, specificând că persoanele cu TB beneficiază de servicii medicale acoperite din fondurile AOAM indiferent dacă sunt sau nu asigurate.

Ghenadie Damaşcan, şeful Direcţiei contractare a CNAM, a subliniat că la nivelul asistenţei medicale primare, pe lângă finanţarea per capita, instituţiile medicale sunt finanţate şi în baza indicatorilor de performanţă ce ţin de prevenirea, depistarea tuberculozei. În cadrul asistenţei medicale specializate de ambulator, pe lângă serviciile medicului ftiziopneumolog, pacienţilor cu TB le sunt acoperite cheltuielile pentru alimentaţie și transport public de la/ la domiciliu pentru tratamentul în condiții de ambulator. Totodată, aceştia beneficiază şi de alte tipuri de asistenţă medicală incluse în Programul unic al AOAM, cum ar fi cea urgentă prespitalicească, servicii de înaltă performanţă, îngrijiri la domiciliu.

La rândul său, Nikoloz Nasidze, expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a subliniat că Republica Moldova, spre deosebire de alte ţări din regiune care beneficiază de suportul Fondului Global, a avansat în procesul de tranziţie ce ţine de sustenabilitatea finanţării activităţilor de prevenire şi control al tuberculozei. „Niciuna din aceste ţări încă nu a preluat pe deplin finanţarea activităţilor respective din resurse interne, dar noi evaluăm cine şi la ce etapă este. Fondul Global de luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei continuă deocamdată finanţarea, însă se fac eforturi pentru identificarea soluţiilor în vederea preluării finanţării de către ţară a acestor activităţi”, a mai spus expertul OMS.

Misiunea OMS de evaluare a durabilităţii financiare în domeniul prevenirii şi controlului tuberculozei a inclus un şir de întrevederi cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Programului Naţional de Control al Tuberculozei, Unităţii de Coordonare, Implementare şi Monitorizare a Proiectelor în Domeniul Sănătăţii (UCIMP), precum şi ai Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).