Compania Naţională de Asigurări în Medicină

Fideli sănătăţii tale

 
 

O placă comemorativă în cinstea lui Gheorghe Russu, dezvelită în holul CNAM

O placă comemorativă dedicată regretatului Gheorghe Russu, primul director general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, a fost inaugurată joi, 25 octombrie, în holul CNAM. Evenimentul a fost desfăşurat în contextul marcării în această zi a 80 de ani de la naşterea personalităţii.

Dumitru Parfentiev, directorul general al CNAM, a menţionat că evenimentul reprezintă un semn de recunoştinţă pentru tot ce a făcut Gheorghe Russu în special pentru sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. „Astfel vor cunoaşte şi generaţiile viitoare cine a stat la baza fondării acestei instituţii şi cine a fost unul dintre promotorii sistemului asigurării obligatorii de asistenţă medicală din Moldova”, a subliniat Dumitru Parfentiev.

Cu un mesaj de suflet şi apreciere pentru activitatea desfăşurată de Gheorghe Russu a venit şi Mircea Buga, consilier principal de stat al premierului în domeniul ocrotirii sănătăţii şi dezvoltării sociale, care a înmânat directorului general al CNAM ceasul care i-a aparţinut lui Gheorghe Russu, pentru a fi păstrat într-un viitor muzeu al instituţiei. „Dumnealui a pus mult suflet, cunoştinţe, dragoste ca să ne formeze pe noi toţi. Compania are o istorie specifică, ce urmează a fi întipărită într-un viitor muzeu al instituţiei, în care dl Russu va avea un loc binemeritat. Cu această ocazie, am adus ceasul dumnealui, ca să stea alături de alte exponate în acest muzeu”, a remarcat Mircea Buga.

Prezentă la ceremonia de dezvelire a plăcii memoriale, Oxana Domenti, fost preşedinte al Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, fost membru al Consiliului de administraţie al CNAM, a spus că ziua de naştere a lui Gheorghe Russu era altădată un moment de inspiraţie, de motivaţie, de unire a echipei pentru idealurile sistemului de sănătate. „Gheorghe Russu a fost nu doar un conducător în sistemul de sănătate, ci un adevărat lider. A fost un vizionar, a ştiut încotro trebuie să aducă sistemul de sănătate şi a reuşit cu succes să convingă autorităţile de atunci că tocmai acesta este drumul corect şi ce instrumente şi mecanisme trebuie puse în aplicare pentru ca să implementăm acea reformă şi să dezvoltăm sistemul de sănătate”, a menţionat Oxana Domenti.

Ion Ababii, rectorul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, s-a referit la repere biografice importante, relevând că realizările obţinute de Gheorghe Russu în domeniul sănătăţii au fost apreciate şi peste hotarele ţării. „Noi ne mândrim cu ceea ce a lăsat în urmă Gheorghe Russu. Faptul că CNAM şi-a amintit astăzi de această personalitate ne inspiră optimism, iar istoria acestor personalităţi rămâne cunoscută şi pentru generaţii înainte”, a subliniat Ion Ababii.

Academicianul Eva Gudumac, doctor habilitat în medicină, ilustru chirurg-pediatru, a specificat că Gheorghe Russu a avut o contribuţie enormă la dezvoltarea sistemului de sănătate, iar prin această placă comemorativă el va rămâne viu în memoria tuturor.

La eveniment au participat mai mulți reprezentanţi ai comunităţi medicale din ţară, precum și membri ai familiei lui Gheorghe Russu.

Menţionăm că în anii de profundă criză financiară a sistemului de sănătate din Moldova, Gheorghe Russu a pus bazele sistemului autohton de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, iar între 2002-2009 a deţinut funcţia de director general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.