Compania Naţională de Asigurări în Medicină

Fideli sănătăţii tale

 
 

Prevenirea cancerului de col uterin în Moldova, pe agenda discuţiilor dintre conducerea CNAM şi reprezentanţi ai UNFPA în Moldova

Aspecte de colaborare privind prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova au fost abordate vineri, 12 aprilie, în cadrul unei întrevederi dintre conducerea Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină şi reprezentanta Fondului ONU pentru Populaţie în Republica Moldova (UNFPA), Rita Columbia.

În cadrul şedinţei, Rita Columbia, s-a referit la obiectivele stabilite în parteneriat cu Guvernul de la Chişinău în ceea ce priveşte asigurarea sănătăţii reproductive a populaţiei. De asemenea, ea a făcut o prezentare a proiectului privind prevenirea cancerului de col uterin, axat pe asigurarea sănătăţii reproductive a femeilor şi fetelor.

„Cele patru componente ale proiectului vizează fortificarea capacităţilor prestatorilor şi a specialiştilor din domeniu, achiziţionarea echipamentului medical necesar, informarea şi schimbarea comportamentului populaţiei, crearea registrului electronic de screening cervical. Este important ca acest registru să fie interconectat cu sistemele informaţionale din domeniul sănătăţii, cum ar fi cele privind asistenţa medicală primară, spitalicească. Mizăm şi pe implicarea CNAM în această direcţie”, a specificat Rita Columbia.

La rândul său, directorul general al CNAM, Tamara Andruşca, a subliniat importanţa colaborării pe segmentul respectiv. „Suntem dispuşi să valorificăm sprijinul oferit de partenerii de dezvoltare. Aspectele referitoare la finanţarea serviciilor medicale sunt prioritare pentru companie. Conştientizăm faptul că este mult mai uşor şi mai puţin costisitor să previi o boală decât să o tratezi”, a menţionat Tamara Andruşca.

Părţile au convenit ca reprezentanţi ai CNAM să facă parte din grupul de lucru privind elaborarea Sistemului informaţional integrat „Registrul Screening Cervical”, care va servi drept o bază solidă de date statistice, financiare per fiecare caz în parte, la care vor avea acces toţi actorii din sector.

În cadrul întrevederii au fost abordate şi aspecte legate de acoperirea financiară a serviciilor de screening cervical la diferite niveluri de asistenţă medicală.

Menţionăm că proiectul privind prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova a fost lansat în anul 2017 şi este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, UNFPA în Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin.