Compania Naţională de Asigurări în Medicină

Fideli sănătăţii tale

 
 

Îmbunătăţirea accesului la medicamente, în discuţie cu un expert al OMS

Accesul la medicamente în Republica Moldova şi oferirea sprijinului necesar pentru îmbunătăţirea acestui proces au constituit subiectul discuţiilor desfăşurate săptămâna curentă în cadrul unei misiuni tehnice a expertului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Ioana Ursu cu reprezentanţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Obiectivele misiunii se axează pe efectuarea unei evaluări frontale a situaţiei de pe piaţa medicamentelor din Moldova şi a rolului instituţiilor care participă în procesul de asigurare a accesului populaţiei la medicamente, precum şi stabilirea aspectelor prioritare de acordare pe viitor a asistenţei în acest domeniu.

Expertul OMS a menţionat în cadrul întrevederii importanţa asigurării protecţiei financiare a cetăţenilor Republicii Moldova în sectorul ocrotirii sănătăţii, în condiţiile în care 46% din cheltuielile totale pentru sănătate le constituie plăţile din buzunar. „Este o cotă enormă nu doar pentru Europa, ci pentru lumea întreagă. Acest lucru este îngrijorător, deoarece, vorbind din punct de vedere financiar, avem pacienţi care se află în risc de a intra într-o situaţie de sărăcie sau în incapacitate de a-şi plăti tratamentul”, a subliniat oficialul.

Potrivit expertului, asigurătorul are un şir de funcţii extrem de dificile, pe motiv că este nevoie de analiza medicamentelor introduse în lista preparatelor compensate, acoperirea financiară a acestor medicamente, rambursarea, monitorizarea procesului de prescriere şi eliberare a medicamentelor compensate etc.

La rândul său, directorul general al CNAM, Andrei Matei, a salutat iniţiativa OMS de a oferi sprijin echipei CNAM în ceea ce priveşte îmbunătăţirea accesului la medicamente. „Avem de lucru asupra analizei comportamentului prescriptorilor de medicamente, în special cu privire la volumul de preparate, denumirile comune internaţionale utilizate de aceştia. Un alt aspect se referă la îmbunătăţirea procesului de monitorizare prin perfecţionarea modalităţii de raportare către CNAM a datelor privind medicamentele compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie”, a specificat Andrei Matei.

În cadrul întrevederii, părţile au abordat şi aspecte referitoare la procedura de includere a unor noi denumiri comune internaţionale în lista de medicamente compensate, actualizarea listei respective, rata de compensare a preparatelor, bugetul alocat pentru medicamentele respective, preţurile la preparate etc.

CNAM este una dintre instituţiile cu care misiunea OMS a planificat desfăşurarea întrevederilor pe parcursul săptămânii curente. La şedinţa ce a avut loc în incinta CNAM au participat şi Zinaida Bezverhni, directorul general al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.