Compania Naţională de Asigurări în Medicină

Fideli sănătăţii tale

 
 

Utilaj performant la Spitalul raional Glodeni

Pacienţii cu afecţiuni gastrointestinale vor beneficia de servicii medicale de înaltă performanţă la Spitalul raional Glodeni. Instituţia a achiziţionat un sistem performant de videoendoscopie digestivă, ce permite depistarea la timp a patologiilor tractului gastrointestinal, inclusiv a maladiilor oncologice.

Dotarea instituţiei cu un astfel de utilaj a fost posibilă datorită sprijinului financiar acordat din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM).

Primii pacienţi beneficiază de aceste servicii începând cu săptămâna curentă.


Directorul general al CNAM, Andrei Matei, a menţionat în cadrul evenimentului de dare în exploatare a echipamentului că astfel poate fi văzută finalitatea proiectelor finanţate de CNAM. „Acesta este un lucru salutabil, deoarece este important să procurăm servicii de calitate prestate la astfel de aparataj şi cu atât mai mult un medic care utilizează dispozitive performante îşi poate perfecţiona abilităţile în exercitarea meseriei sale”, a specificat Andrei Matei.

La rândul său, directorul Spitalului raional Glodeni, Vasile Lazari, a subliniat că achiziţia unui astfel de utilaj va asigura examinarea în timp optim a pacienţilor din raion internaţi în spital, precum şi a celor din raioanele învecinate – Râşcani şi Făleşti, consultaţi la nivel de ambulatoriu. Până în prezent, pacienţii erau examinaţi cu un fibrogastroscop vechi, ce aparţine Centrului de Sănătate Glodeni.

Potrivit directorului SR Glodeni, în ultimii trei ani, în raion au fost depistaţi circa 70 de pacienţi cu patologii oncologice ale sistemului gastrointestinal, dintre care mai mult de jumătate în stadiile tardive.

Menţionăm că sistemul de videoendoscopie digestivă a costat în jur de 917 mii de lei. Aproape 667 de mii de lei au fost alocaţi din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al CNAM, 200 de mii au fost oferiţi de Consiliul raional, iar alte 50 de mii de lei de SR Glodeni.